Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op cukru wanilinowego
- 4 łyżki mąki tortowej
- 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Sposób przygotowania ciasta :
- z dużym garnku zagotować wodę z masłem
- ściągnąć garnek z gazu
- mieszając energicznie ( najlepiej drewnianą łyżką ) dodać mąkę
- garnek postawić z powrotem na gaz i gotować na małym ogniu stale mieszając 2-3 minuty
- ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka
- gotowe ciasto przełożyć do miski, do przestygnięcia
- do przestygniętego ciasta dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia
- po czym kolejno wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się masy
- Dużą formę prostokątną ja mam taką na 37x 30cm
- posmarować margaryną i posypać mąką.
- wykładamy ciasto na blachę i rozsmarowujemy mokrą łyżką
- tak aby brzegi ciasta 2cm zachodziły na brzegi formy
- piec w nagrzanym piekarniku, na zloty kolor w temp.180C około 30min.
- 2 szklanki mleka, masło, cukier, cukier wanilinowy zagotować w garnku
- w tym czasie do miski wlewamy szklankę mleka
- dodajemy 4 jajka, mąkę tortową i ziemniaczaną
- wszystko zmiksować i wlać na gotujące się mleko
- energicznie mieszamy 2/3 min aż powstanie nam krem budyniowy
Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-jak tak można prze śniadaniem:)pyszności.Monika Szlazak
OdpowiedzUsuńDo kawy mały kawałeczek można ;)
OdpowiedzUsuń