wtorek, 13 sierpnia 2013

Przepis na kremówkę 

Składniki na ciasto:
  1. 1 szklanka wody
  2. 150 g masła
  3. 1 szklanka mąki pszennej
  4. 5 jajek
  5. szczypta soli
  6. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem :
  1. 3 szklanki mleka
  2. 125 g masła
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 1 op cukru wanilinowego 
  5. 4 łyżki mąki tortowej
  6. 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. 4 jajka
Do posmarowania spodu 4 łyżki dobrego dżemu owocowego.

Sposób przygotowania ciasta :
  • z dużym garnku  zagotować wodę z masłem
  • ściągnąć garnek z gazu
  • mieszając energicznie ( najlepiej drewnianą łyżką ) dodać mąkę
  • garnek postawić z powrotem na gaz i gotować na małym ogniu stale mieszając 2-3 minuty
  • ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka
  • gotowe ciasto przełożyć do miski, do przestygnięcia
  • do przestygniętego ciasta dodać  szczyptę soli i proszek do pieczenia 
  • po czym kolejno wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się masy
  • Dużą formę prostokątną ja mam taką na 37x 30cm
  •  posmarować margaryną i posypać mąką.
  • wykładamy ciasto na blachę i rozsmarowujemy mokrą łyżką
  •  tak aby brzegi ciasta  2cm zachodziły na brzegi formy
  • piec w nagrzanym piekarniku, na zloty kolor w temp.180C około 30min.
 Przygotowanie kremu :
  • 2 szklanki mleka, masło, cukier, cukier wanilinowy zagotować w garnku
  • w tym czasie do miski wlewamy szklankę mleka 
  • dodajemy 4 jajka, mąkę tortową i ziemniaczaną
  • wszystko zmiksować i wlać na gotujące się mleko
  • energicznie mieszamy 2/3 min  aż powstanie nam krem budyniowy
Przestudzone ciasto  smarujemy dżemem i wykładamy na nie lekko przestudzony krem po czym dekorujemy według uznania. Wstawiamy do lodówki na 4 godz. 

Smacznego!







3 komentarze:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-jak tak można prze śniadaniem:)pyszności.Monika Szlazak

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawy mały kawałeczek można ;)

    OdpowiedzUsuń