Spaghetti bolognese
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 lub 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- duża czerwona papryka
- 4 pieczarki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej w płatkach
- po 1 łyżeczce oregano i bazylii ja dodaję jeszcze tymianek i kolendrę mieloną ale to według uznania :)
- 2-3 łyżki oleju
- 500g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) lub mały koncentrat pomidorowy
- sól,pieprz,chili
- 2 kostki rosołowe wołowe lub mięsne
- 1 op.makaronu do spaghetti
- zagotować w dużym garnku wodę
- w tym czasie na oleju podsmażyć mielone mięso a gdy będzie już prawie gotowe dodać posiekaną cebulę i czosnek
- kiedy cebula zacznie się delikatnie rumienić dodajemy pokrojone pieczarki , paprykę świeżą i suszoną w płatkach podsmażać 5min
- dodać resztę suszonych ziół smażyć 1 min często mieszać
- zalać wszystko szklanką ciepłej wody z kostkami rosołowymi
- gotującą wodę posolić do smaku i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
- do mięsa wlać sos i dodać przyprawy zgodnie z własnym upodobaniem i gotować sos 10 min aż zgęstnieje (gdy jest za gęsty dolać trochę wody z makaronu)
- makaron odcedzić na durszlaku i wyłożyć na głębokie talerze,polać gorącym sosem i posypać startym żółtym serem.
Taka ilość składników wystarczy na 6 porcji
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz