sobota, 3 sierpnia 2013

 Spaghetti bolognese 

Składniki:
  1. 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego  
  2. 1 lub 2 duże cebule
  3. 2 ząbki czosnku
  4. duża czerwona papryka
  5. 4 pieczarki
  6. 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej w płatkach 
  7. po 1 łyżeczce oregano i bazylii ja dodaję jeszcze tymianek i kolendrę mieloną ale to według uznania :)
  8. 2-3 łyżki oleju
  9. 500g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) lub mały koncentrat pomidorowy 
  10. sól,pieprz,chili 
  11. 2 kostki rosołowe wołowe lub mięsne
  12. 1 op.makaronu do spaghetti 
Przepis  :

  • zagotować w dużym garnku wodę
  • w tym czasie na oleju podsmażyć mielone mięso a gdy będzie już prawie gotowe dodać posiekaną cebulę i czosnek 
  • kiedy cebula zacznie się delikatnie rumienić dodajemy pokrojone pieczarki , paprykę świeżą i suszoną w płatkach podsmażać 5min 
  • dodać resztę suszonych ziół smażyć 1 min często mieszać 
  • zalać wszystko szklanką ciepłej wody z kostkami rosołowymi 
  • gotującą wodę posolić do smaku i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • do mięsa wlać sos i dodać przyprawy zgodnie z własnym upodobaniem i gotować sos 10 min aż zgęstnieje (gdy jest za gęsty dolać trochę wody z makaronu)
  • makaron odcedzić na durszlaku i wyłożyć na głębokie talerze,polać gorącym sosem i posypać startym żółtym serem. 

Taka ilość składników wystarczy na 6 porcji   
 Smacznego :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz