Drożdżówka z kruszonką
Składniki :
- 1 kg mąki tortowej
- 2 op. drożdży suchych
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka. cukru
- 0,5 litra mleka
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- garść rodzynek
Kruszonka :
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- wszystkie składniki łączymy ze sobą wstawiamy do lodówki
- przed posypaniem ciasta rozdrabniamy kruszonkę w palcach
Przepis :
- drożdże wymieszać z mąką w misce
- zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy
- mleko z cukrem wlać do miski z mąką dodać jajka i wyrabiać 5 min
- dodać masło i rodzynki po czym wyrabiać porządnie 10 min aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
- przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość
- po tym czasie ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
- wyrównać ciasto i posypać kruszonką odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min
- piec w temp.180 st C 50 min do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy
- gdy drożdżówka przestygnie można ją polać lukrem :)
Smacznego! |
Wygląda przepysznie! Muszę spróbowac!
OdpowiedzUsuń