środa, 28 sierpnia 2013

Drożdżówka z kruszonką 


Składniki :

  1. 1 kg mąki tortowej
  2. 2 op. drożdży suchych 
  3. 0,5 kostki masła
  4. 1 szklanka. cukru 
  5. 0,5 litra mleka
  6. 4 jajka
  7. 1 cukier waniliowy 
  8. szczypta soli
  9. garść rodzynek

Kruszonka :
  1. 1 żółtko
  2. 1 łyżka masła
  3. 3 łyżki mąki
  4. 1 łyżka cukru 
Przepis kruszonka :
  • wszystkie składniki łączymy ze sobą wstawiamy do lodówki
  •  przed posypaniem ciasta  rozdrabniamy kruszonkę w palcach

Przepis  :

  • drożdże wymieszać z mąką w misce
  • zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy 
  • mleko z cukrem wlać do miski z mąką dodać jajka i wyrabiać 5 min
  • dodać masło i rodzynki po czym wyrabiać porządnie  10 min aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
  • przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • po tym czasie ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 
  • wyrównać ciasto i posypać kruszonką odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min
  • piec w temp.180 st C 50 min do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy
  • gdy drożdżówka przestygnie można ją polać lukrem :)
Smacznego!


1 komentarz: