sobota, 31 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto z cukinią i kawałkami czekolady


Składniki :
  1. 3 szklanki mąki tortowej 
  2. 2 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  3. 1 szklanka maślanki 
  4. 1 szklanka cukru
  5. 4 jajka
  6. 1 szklanka oleju
  7. 0,5 kostki masła
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. kawałki czekolady
  11. 3 łyżki cacao 
Przepis :
  • w 1 misce wymieszać wszystkie suche składniki
  • w 2 misce zmiksować masło, olej i cukier 
  • stopniowo dodawać po jednym jajku porządnie miksować
  • do mokrych skladników dodawać na przemian suche składniki, cukinię i maślankę 
  • na końcu dodać pokruszoną czekoladę
  • piec w temp. 180 st C 50 min
Smacznego!

3 komentarze:

  1. jak widać cukinia nadaje się nie tylko do sałatek, sosów itd ale również do ciasta - będę musiał spróbować. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w lodówce 3 duże cukinię, też mam w planach ciasto.

    OdpowiedzUsuń