piątek, 23 sierpnia 2013

Gołąbki inaczej...


Składniki :
  1. 1 kg kapusty pekińskiej 
  2. 0,5 kg mięsa mielonego
  3. 1 szklanka ryżu 
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 łyżki mąki
  6. 1 jajko
  7. sól, pieprz 

Przepis :
  • kapustę drobno posiekaj, posyp solą, odstaw na 20 min
  • ugotuj ryż
  • cebulę pokrój w kostkę i podsmaż 
  • kapustę odciśnij, dodaj wystudzony ryż,mięso,cebulę,jajko,mąkę,sól i pieprz
  • połączone składniki wyrób na jednolitą masę
  • dużą płaską blaszkę posmaruj oliwą 
  • uformuj z masy duże pulpety mocno ściskając w dłoniach
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.200 st.C 40 min
  • u mnie z sosem pomidorowym i ziemniaczkami,grillowaną cukinią 

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ja w miejsce ryżu daję krojone warzywa...
    Ale i takie chętnie jedzą moi domownicy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie gołąbki są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takich nie jadłam muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie powiem,pożarłbym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie gołąbki i często je też robię

    OdpowiedzUsuń