Domowe pierogi z mięsem
Składniki na ciasto :
- 1 kg. mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- około 300 ml ciepłej wody (zależy od mąki)
- 1 kg mięsa z rosołu (cały kurczak, mięsko z kaczki)
- 2 średnie cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól,chili w płatkach,tymianek,
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
- paprykę kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli niech się smaży 5 min
- po 5 min dodajemy 2 ząbki czosnku, chili w płatkach, tymianek,sól, pieprz do smaku
- mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia
- mięso z rosołu mielimy razem z surową cebulą,czosnkiem i przesmażoną cebulą i papryką
- wbić 2 jajka wymieszać
- na stolnicy wysypujemy mąkę, sól i tworzymy z mąki górkę
- w środku robimy dziurkę prawie do samej stolnicy
- wbijamy jajka, dodajemy olej i zaczynamy delikatnie wyrabiać stopniowo podlewając wodą
- zagarniać suchą mąkę z boków kopczczyka do wilgotnego środka
- ciasto musi być pożądnie wyrobione zajmie to jakieś 10 minut
- gotowe ciasto włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min
- po tym czasie z ciasto dzielmy na mniejsze części i wyjmujemy kolejno do wałkowania
- resztę ciasta przykryć ściereczką aby nie wyschło
- ciasto wałkujemy
- wykrawamy szklanką w cieście kółka i formujemy pierogi
- gotujemy w garnku wodę, którą solimy do smaku i wrzucamy pierogi partiami mieszając od dna, aby nie przywarły do dna
- gotowe pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażamy
Przepyszne:)
OdpowiedzUsuń