sobota, 10 sierpnia 2013

Domowe pierogi z mięsem 

Składniki na ciasto :
  1. 1 kg. mąki pszennej 
  2. 5 jajek
  3. 2 łyżki oleju
  4. 1 łyżeczka soli
  5. około 300 ml ciepłej wody (zależy od mąki)
Składniki na farsz : 
  1. 1 kg mięsa z rosołu (cały kurczak, mięsko z kaczki)
  2. 2 średnie cebule
  3. 1 duża papryka czerwona
  4. 4 ząbki czosnku 
  5. pieprz, sól,chili w płatkach,tymianek, 
  6. 2 łyżki oleju
  7. 2 jajka
Przygotowanie Farszu :
  • 1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
  • paprykę kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli niech się smaży 5 min
  • po 5 min dodajemy 2 ząbki czosnku, chili w płatkach, tymianek,sól, pieprz do smaku 
  • mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia 
Farsz musi być porządnie przyprawiony ponieważ mięso z kurczaka jest mdłe.
  • mięso z rosołu mielimy razem z surową cebulą,czosnkiem i przesmażoną cebulą i papryką
  • wbić 2 jajka wymieszać 
Przygotowanie ciasta : 

  • na stolnicy wysypujemy mąkę, sól i tworzymy z mąki górkę
  • w środku robimy dziurkę prawie do samej stolnicy 
  • wbijamy  jajka, dodajemy olej i zaczynamy delikatnie wyrabiać stopniowo podlewając wodą
  • zagarniać suchą mąkę z boków kopczczyka do wilgotnego środka
  • ciasto musi być pożądnie wyrobione zajmie to jakieś 10 minut
  •  gotowe ciasto włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min
  • po tym czasie z ciasto dzielmy na mniejsze części i wyjmujemy kolejno do wałkowania 
  • resztę ciasta przykryć ściereczką aby nie wyschło
  • ciasto wałkujemy
  • wykrawamy szklanką w cieście kółka i formujemy pierogi
  • gotujemy w garnku wodę, którą solimy do smaku i wrzucamy pierogi partiami mieszając od dna, aby nie przywarły do dna 
  • gotowe pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażamy 
Smacznego!







1 komentarz: