poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Muffinki waniliowe 


Składniki :
  1. 2 szklanki mąki
  2. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 115 g miękkiego masła
  4. 1 szklanka cukru
  5. 2 duże jajka
  6. 200 g gęstego jogurtu 
  7. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Przepis :

  • masło ubić mikserem na średnich obrotach aż stanie się puszyste
  • powoli dodawać cukier, ucierać aż masa stanie się puszysta
  • nie przerywając miksowania kolejno wbić jajka 
  • stopniowo dodawać suche składniki na przemian z jogurtem i ekstraktem z wanilii 
  • miksować do połączenia składników 
  • przełożyć do formy piec w 180 st.C, 25-30 minut 
  • upieczone babeczki zostawić na 5 min. w formie po tym czasie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia
  • dekorować lukrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Smacznego!

5 komentarzy: