czwartek, 15 sierpnia 2013

Domowy makaron włoski 

Składniki :

  1. na 1 szklankę mąki daję 1 duże jajko 




z mąki tworzymy stożek 















robimy w nim dołek















wbijamy jajka













i zaczynamy wyrabiać ciasto













na początku ciężko się wyrabia












kolejne etapy ciasto nadal jest nie dostatecznie wyrobione 














tak wygląda ciasto dobrze wyrobione












ciasto powinno być gładkie, elastyczne i zwarte













gotowe ciasto wkładamy do posypanej mąką miski 
i posypujemy mąką aby nie wysychało












następnie miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 min











odkroić część ciasta 













rozwałkować najcieniej jak się da, posypać mąką i zwinąć












i kroić w paski rozkładać na ściereczce aby się nie posklejał podsypywać mąką
















makaron gotujemy w dużym garnku 3 min.












podajemy z zupami, sosami według upodobania :)












Smacznego!













4 komentarze:

  1. Podziwiam, ja się nawet nie zabieram za makaron:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) może się Pani kiedyś skusi...Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pamiętam czasy gdy uczono mnie robić domowy makaron. Robiłam a jakże...ale gnana tysiącem innych ważniejszych spraw ( jak to 12-latka) chciałam to robić szybko. Efektem tego była bura i stwierdzenie mamy...zagniotłaś kluski cyckami.. Mój mąż wychowany na kupnych...nie lubi domowego bo...śmierdzi jajami..tak to kwituje.
    A tak naprawdę to kawałek ciężkiej pracy, ale za to siłownia niepotrzebna:P pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj,tak makaron jest pracochłonny ale za to pyszny. Pozdrawiam :)

      Usuń