Domowy makaron włoski
Składniki :
robimy w nim dołek
wbijamy jajka
i zaczynamy wyrabiać ciasto
na początku ciężko się wyrabia
kolejne etapy ciasto nadal jest nie dostatecznie wyrobione
tak wygląda ciasto dobrze wyrobione
ciasto powinno być gładkie, elastyczne i zwarte
gotowe ciasto wkładamy do posypanej mąką miski
i posypujemy mąką aby nie wysychało
następnie miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 20 min
odkroić część ciasta
rozwałkować najcieniej jak się da, posypać mąką i zwinąć
i kroić w paski rozkładać na ściereczce aby się nie posklejał podsypywać mąką
makaron gotujemy w dużym garnku 3 min.
![]() |
podajemy z zupami, sosami według upodobania :)
Smacznego!
Podziwiam, ja się nawet nie zabieram za makaron:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) może się Pani kiedyś skusi...Pozdrawiam
UsuńPamiętam czasy gdy uczono mnie robić domowy makaron. Robiłam a jakże...ale gnana tysiącem innych ważniejszych spraw ( jak to 12-latka) chciałam to robić szybko. Efektem tego była bura i stwierdzenie mamy...zagniotłaś kluski cyckami.. Mój mąż wychowany na kupnych...nie lubi domowego bo...śmierdzi jajami..tak to kwituje.
OdpowiedzUsuńA tak naprawdę to kawałek ciężkiej pracy, ale za to siłownia niepotrzebna:P pozdrawiam :)
Oj,tak makaron jest pracochłonny ale za to pyszny. Pozdrawiam :)
Usuń