poniedziałek, 2 września 2013

Rolada drożdżowa z serem i dżemem truskawkowym


Składniki na ciasto :
  1. 400 gr mąki tortowej
  2. 50 gr cukru
  3. 1 opakowanie suchych drożdży 
  4. szczypta soli
  5. 2 duże jajka
  6. 60 gr masła
  7. 60 ml wody
  8. 80 ml mleka
  9. cukier wanilinowy 
składniki na nadzienie z sera :
  1. 200 gr białego półtłustego twarogu 
  2. cukier wanilinowy
  3. 1 żółtko
  4. 3-4 łyżeczki cukru
Przepis na nadzienie z sera :
  •  żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym dodać ser i wymieszać do połączenia się składników.

Składnikiem 2 nadzienia jest dżem truskawkowy


Składniki na kruszonkę :
  1. 1 żółtko
  2. 1 łyżka masła
  3. 3 łyżki mąki
  4. 1 łyżka cukru 
Przepis kruszonka : 
  • wszystkie składniki łączymy ze sobą wstawiamy do lodówki
  •  przed posypaniem ciasta  rozdrabniamy kruszonkę w palcach
Przepis ciasto :
  • w osobnej misce połączyć 300 gr mąki, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i sól
  • w małej misce roztrzepać jajka
  • w rondelku rozpuścić masło z mlekiem przestudzić i dodać wodę
  • wlać mieszaninę masła, mleka i wody do miski z suchymi składnikami 
  • porządnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką
  • dodać roztrzepane jajka porządnie wymieszać do połączenia składników 
  • dodać resztę mąki i wyrabiać na stolnicy aż ciasto będzie gładkie i miękkie 
  • przełożyć do miski, nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość (1-2 godz)
  • po tym czasie wyjmujmy ciasto z miski i formujemy z ciasta prostokąt 
  • nakładamy na ciasto kleksy sera na przemian z dżemem
  • zawijamy roladę i układamy na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia 
  • roladę posypujemy kruszonką, przykrywamy folią spożywczą na 30 min do ponownego wyrośnięcia
  • pieczemy w temp. 180 st C 40 minut
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz