sobota, 31 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto z cukinią i kawałkami czekolady


Składniki :
  1. 3 szklanki mąki tortowej 
  2. 2 szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach
  3. 1 szklanka maślanki 
  4. 1 szklanka cukru
  5. 4 jajka
  6. 1 szklanka oleju
  7. 0,5 kostki masła
  8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  9. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. kawałki czekolady
  11. 3 łyżki cacao 
Przepis :
  • w 1 misce wymieszać wszystkie suche składniki
  • w 2 misce zmiksować masło, olej i cukier 
  • stopniowo dodawać po jednym jajku porządnie miksować
  • do mokrych skladników dodawać na przemian suche składniki, cukinię i maślankę 
  • na końcu dodać pokruszoną czekoladę
  • piec w temp. 180 st C 50 min
Smacznego!

środa, 28 sierpnia 2013

Drożdżówka z kruszonką 


Składniki :

  1. 1 kg mąki tortowej
  2. 2 op. drożdży suchych 
  3. 0,5 kostki masła
  4. 1 szklanka. cukru 
  5. 0,5 litra mleka
  6. 4 jajka
  7. 1 cukier waniliowy 
  8. szczypta soli
  9. garść rodzynek

Kruszonka :
  1. 1 żółtko
  2. 1 łyżka masła
  3. 3 łyżki mąki
  4. 1 łyżka cukru 
Przepis kruszonka :
  • wszystkie składniki łączymy ze sobą wstawiamy do lodówki
  •  przed posypaniem ciasta  rozdrabniamy kruszonkę w palcach

Przepis  :

  • drożdże wymieszać z mąką w misce
  • zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier i cukier wanilinowy 
  • mleko z cukrem wlać do miski z mąką dodać jajka i wyrabiać 5 min
  • dodać masło i rodzynki po czym wyrabiać porządnie  10 min aż ciasto zacznie odchodzić od ręki
  • przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • po tym czasie ciasto przełożyć do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 
  • wyrównać ciasto i posypać kruszonką odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min
  • piec w temp.180 st C 50 min do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy
  • gdy drożdżówka przestygnie można ją polać lukrem :)
Smacznego!


niedziela, 25 sierpnia 2013

Muffinki cytrusowe


Składniki :

  1. 3 szklanki mąki tortowej
  2. 1 szklanka cukru 
  3. 0.5 kostki margaryny Kasi
  4. 2 jajka
  5. 1 szklanka napoju CYTRUSY I TRAWA CYTRYNOWA FORTUNA
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7.  skórka otarta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny
  8. 1 szklanka gęstego jogurtu 

Przepis :

  • w małym garnuszku rozpuszczamy margarynę Kasię i odasawiamy do przestudzenia
  • do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać
  • w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki z wyjątkiem margaryny Kasi
  • suche składniki przesypujemy do mokrych i chwilę mieszamy
  •  dodajemy przestudzoną margarynę Kasię
  • mieszamy ciasto łyżką do połączenia się składników i wlewamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej specjalnymi papilotkami 
  • pieczemy w rozgrzanym piekarniku  30 min. w 180 st.C

Smacznego!

sobota, 24 sierpnia 2013

Serniczki na zimno 


Składniki :

  1. 400 g sera białego 3x zmielonego lub gotowego z wiaderka
  2. 2 op. galaretki wiśniowej
  3. 100 g czekolady deserowej 
  4. 6 kostek  czekolady białej
  5. 2 łyżeczki masła
  6. 2 łyżki wody
  7. maliny do przybrania

Przepis : 

  • 1 galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody
  • tak rozpuszczoną galaretką napełniamy w 1/4 pucharki 
  •  pozostawić do całkowitego stężenia 
  • 2 galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody wystudzić i zmiksować z serkiem
  • przełożyć do pucharków 
  •  w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę
  • w kąpieli wodnej rozpuścić deserową czekoladę z 2 łyżkami wody i masłem 
  • tak rozpuszczoną czekoladą i malinami ozdabiamy deser według własnej fantazji :)
                                           Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

Gołąbki inaczej...


Składniki :
  1. 1 kg kapusty pekińskiej 
  2. 0,5 kg mięsa mielonego
  3. 1 szklanka ryżu 
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 łyżki mąki
  6. 1 jajko
  7. sól, pieprz 

Przepis :
  • kapustę drobno posiekaj, posyp solą, odstaw na 20 min
  • ugotuj ryż
  • cebulę pokrój w kostkę i podsmaż 
  • kapustę odciśnij, dodaj wystudzony ryż,mięso,cebulę,jajko,mąkę,sól i pieprz
  • połączone składniki wyrób na jednolitą masę
  • dużą płaską blaszkę posmaruj oliwą 
  • uformuj z masy duże pulpety mocno ściskając w dłoniach
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.200 st.C 40 min
  • u mnie z sosem pomidorowym i ziemniaczkami,grillowaną cukinią 

Smacznego!

czwartek, 22 sierpnia 2013

Najzdrowsze jest to, co najprostsze


Kiedy upał i zmęczenie po aktywnościach fizycznych da Ci się we znaki, dobrze mieć pod ręką napój, który nie tylko skutecznie ugasi pragnienie.
W takiej sytuacji należy szczególnie pamiętać o tym, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość płynów. Ważne jest jednak to, po jakie napoje sięgamy. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ilość kalorii z cukru nie powinna przekraczać 10% ogólnej ilości kalorii w diecie. Dlatego warto pić napoje, które nie są dodatkowo dosładzane ani nie zawierają słodzików.

Istotne jest również to, aby napoje zawierały naturalną wodę mineralną. Jeżeli lubisz owocowy smak, zwracaj uwagę na zawartość soku w napojach, po które sięgasz.

Nowe napoje Fortuna to propozycja właśnie dla Ciebie, osoby, która z pewnością szuka produktów prostych, bez sztucznych czy zbędnych dodatków. A przecież doskonale wiesz, że najzdrowsze jest zwykle to, co jest najprostsze, czyli bez dodatku cukru, słodzików i niepotrzebnych suplementów. Taki produkt może być podstawą w zachowaniu zdrowego bilansu.


 

środa, 21 sierpnia 2013

Wiśniowo-malinowy sernik na zimno


Składniki :
  1. 1 kg sera białego zmielonego
  2. 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  3. 2 opakowania galaretki wiśniowej
  4. 1 szklanka cukru
  5. 0,5 szklanki rodzynek
  6. 200 g czekolady mlecznej
  7. 2 łyżki wody 
  8. 2 łyżki masła
  9. maliny do przybrania

Przepis :
  • galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody 
  • pozostawić do ostudzenia, do  momentu aż zaczną gęstnieć
  • jogurt miksować z cukrem dodać ser i na końcu galaretkę
  • porządnie miksować na wysokich obrotach 2 minuty
  • wsypać rodzynki wymieszać łyżką
  • masę przełożyć  do tortownicy 
  • wstawić do lodówki na 4 godziny
  • w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masło i wodę
  • podgrzewamy mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą 
  • miskę zdejmujemy z garnka chwilkę studzimy polewę 
  • wyjmujemy sernik z lodówki polewamy czekoladą i dekorujemy malinami


Smacznego!