sobota, 10 sierpnia 2013

Domowe pierogi z mięsem 

Składniki na ciasto :
  1. 1 kg. mąki pszennej 
  2. 5 jajek
  3. 2 łyżki oleju
  4. 1 łyżeczka soli
  5. około 300 ml ciepłej wody (zależy od mąki)
Składniki na farsz : 
  1. 1 kg mięsa z rosołu (cały kurczak, mięsko z kaczki)
  2. 2 średnie cebule
  3. 1 duża papryka czerwona
  4. 4 ząbki czosnku 
  5. pieprz, sól,chili w płatkach,tymianek, 
  6. 2 łyżki oleju
  7. 2 jajka
Przygotowanie Farszu :
  • 1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju
  • paprykę kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli niech się smaży 5 min
  • po 5 min dodajemy 2 ząbki czosnku, chili w płatkach, tymianek,sól, pieprz do smaku 
  • mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia 
Farsz musi być porządnie przyprawiony ponieważ mięso z kurczaka jest mdłe.
  • mięso z rosołu mielimy razem z surową cebulą,czosnkiem i przesmażoną cebulą i papryką
  • wbić 2 jajka wymieszać 
Przygotowanie ciasta : 

  • na stolnicy wysypujemy mąkę, sól i tworzymy z mąki górkę
  • w środku robimy dziurkę prawie do samej stolnicy 
  • wbijamy  jajka, dodajemy olej i zaczynamy delikatnie wyrabiać stopniowo podlewając wodą
  • zagarniać suchą mąkę z boków kopczczyka do wilgotnego środka
  • ciasto musi być pożądnie wyrobione zajmie to jakieś 10 minut
  •  gotowe ciasto włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min
  • po tym czasie z ciasto dzielmy na mniejsze części i wyjmujemy kolejno do wałkowania 
  • resztę ciasta przykryć ściereczką aby nie wyschło
  • ciasto wałkujemy
  • wykrawamy szklanką w cieście kółka i formujemy pierogi
  • gotujemy w garnku wodę, którą solimy do smaku i wrzucamy pierogi partiami mieszając od dna, aby nie przywarły do dna 
  • gotowe pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażamy 
Smacznego!







środa, 7 sierpnia 2013

Placuszki z jabłkami, bananami i borówkami


Składniki :
  1. 2 szklanki mąki typ 500  
  2. 1 lub 2 szklanki maślanki (to zależy od mąki)
  3. 150 gr. serka homogenizowanego waniliowego 
  4. 3 jajka 
  5. pół szklanki cukru 
  6. szczypta soli
  7. 2 banany
  8. 3 jabłka
  9. 20 deko borówki
  10. cukier puder 
  11. olej do smażenia
Przepis :
  • żółtka oddzielamy od białek 
  • żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem
  • dodajemy serek i ucieramy 
  • do masy stopniowo dodajemy mąkę na przemian z maślanką
  • jeśli ciasto jest za gęste dodajemy  maślanki 
  • dobrze ucieramy,ciasto powinno być gęste
  • jabłka przecieramy na tarce o grubych oczkach
  • banany kroimy w kostkę
  • tak przygotowane jabłka, banany i borówki dodajemy do ciasta i mieszamy
  • ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno
  • delikatnie łączymy ją z ciastem
  •  smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia
  • podajemy z cukrem pudrem, lodami,gęstą śmietaną i cukrem
Smacznego!





wtorek, 6 sierpnia 2013

Kawa mrożona na dwa sposoby

Składniki :
  1. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  2. 1 szklanka mleka
  3. cukier według uznania
  4. foremka do kostek lodu
  5. blender
Przepis :
  • Gotujemy wodę w czajniku
  • wsypujemy 2 łyżeczki kawy do szklanki 
  • zalewamy kawę gorącą wodą i studzimy
  • ostudzoną kawę wlewamy do foremki i wkładamy do zamrażalnika 
  • gotowe kostki przekładamy do szklanki i zalewamy mlekiem



1 sposób :)













 


2 sposób: wlewamy mleko do blendera dodajemy kawowe kostki lodu  i miksujemy.




Smacznego!

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

 Smażone lody

Składniki :
  1. 1 opakowanie lodów (smak według uznania)
  2. gęste ciasto naleśnikowe
  3. 1 opakowanie wiórków kokosowych
  4. 1 litr oleju
  5. dużo miejsca w zamrażarce ;)
Przepis :
  • szykujemy miejsce w zamrażarce (musi być tyle miejsca aby lody nie zsuwały się z talerza i nie stykały się)
  • z lodów formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych wkładamy do zamrażalnika na godzinę (kulki lodów muszą być zamrożone)
  • szykujemy gęste ciasto na naleśniki 
  • po godzinie wyjmujemy po jednej kulce lodów i obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w wiórkach kokosowych 
  • szybko wkładamy do zamrażalnika tym razem na 4 godziny aby wszystko się porządnie zamroziło
  • po tym czasie rozgrzewamy olej 
  • wyjmujemy kolejno lulki lodów w cieście z zamrażalnika i szybko smażymy  1 minutę 
  • podajemy natychmiast po usmażeniu z cukrem pudrem 
Smacznego :)








sobota, 3 sierpnia 2013

 Spaghetti bolognese 

Składniki:
  1. 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego  
  2. 1 lub 2 duże cebule
  3. 2 ząbki czosnku
  4. duża czerwona papryka
  5. 4 pieczarki
  6. 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej w płatkach 
  7. po 1 łyżeczce oregano i bazylii ja dodaję jeszcze tymianek i kolendrę mieloną ale to według uznania :)
  8. 2-3 łyżki oleju
  9. 500g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) lub mały koncentrat pomidorowy 
  10. sól,pieprz,chili 
  11. 2 kostki rosołowe wołowe lub mięsne
  12. 1 op.makaronu do spaghetti 
Przepis  :

  • zagotować w dużym garnku wodę
  • w tym czasie na oleju podsmażyć mielone mięso a gdy będzie już prawie gotowe dodać posiekaną cebulę i czosnek 
  • kiedy cebula zacznie się delikatnie rumienić dodajemy pokrojone pieczarki , paprykę świeżą i suszoną w płatkach podsmażać 5min 
  • dodać resztę suszonych ziół smażyć 1 min często mieszać 
  • zalać wszystko szklanką ciepłej wody z kostkami rosołowymi 
  • gotującą wodę posolić do smaku i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • do mięsa wlać sos i dodać przyprawy zgodnie z własnym upodobaniem i gotować sos 10 min aż zgęstnieje (gdy jest za gęsty dolać trochę wody z makaronu)
  • makaron odcedzić na durszlaku i wyłożyć na głębokie talerze,polać gorącym sosem i posypać startym żółtym serem. 

Taka ilość składników wystarczy na 6 porcji   
 Smacznego :)














piątek, 2 sierpnia 2013

                 Przyprawa dnia... chili!

  • najbardziej popularna przyprawa na świecie,
  • dodaje się ją do potraw mięsnych, warzywnych,zup,sosów a nawet czekolady,
  • w czerwonych papryczkach znajduje się również w niewielkich ilościach  kapsaicyna, która  wywołuje w ustach piekielne pieczenie,
  • papryczka chili pobudza układ rozpuszczający zakrzepy, pomaga udrożnić zatoki, łagodzi bule reumatyczne,
Chili umiejętnie dodana do potrawy, nie tylko sprawi, iż danie będzie lepiej smakować, sprawi również, iż 
posiłek może zyskać dodatkowe właściwości zdrowotne.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Wieprzowina z kapustą i grzybami mun

      Wyjątkowo smaczna mieszanka suszonych warzyw,ziół i grzybów sprawia że danie staje się wyjątkowe.
Pełne aromatu naturalnie pyszne i zdrowe. Polecam Państwu gotową mieszankę, która jest łatwa w przygotowaniu. I co chyba w dzisiejszych czasach jest rzadko spotykane w składzie nie znajdziecie żadnego E.


Smacznego!