sobota, 7 września 2013

Babka piaskowa straciatella 


Składniki : 
  1.    2 szkl. mąki tortowej
  2. 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  3.   1 szkl. cukru
  4. 0,5 szkl  gęstej śmietany
  5. 0,5 kostki masła
  6. 0,5 szkl oleju
  7.    4 jajka
  8.    2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9.    szczypta soli 
  10.   1 cukier waniliowy
  11.   6 kostek czekolady gorzkiej 
  12. 0,5 szkl rodzynek

Przepis :

  • zmiksować masło, olej i cukier na puszystą masę
  • w osobnej misce wymieszać suche składniki 
  • do zmiksowanych tłuszczy i cukru dodawać na przemian jajka z suchymi składnikami i śmietaną 
  • porządnie miksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą gładką masę
  • posiekać czekoladę i rodzynki posypać mąką, dodać do ciasta wymieszać łyżką
  • gotową masę wylewamy do dużej tortownicy,  Ja piekłam w dwóch mniejszych ;)
  • pieczemy w temp. 180stC 40 min 



Smacznego!




2 komentarze:

  1. Notuję przepis bo uwielbiam babki!
    Widać, że wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna, delikatna, idealna do kawy :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń