Babka piaskowa straciatella
Składniki :
- 2 szkl. mąki tortowej
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl gęstej śmietany
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szkl oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- 0,5 szkl rodzynek
Przepis :
- zmiksować masło, olej i cukier na puszystą masę
- w osobnej misce wymieszać suche składniki
- do zmiksowanych tłuszczy i cukru dodawać na przemian jajka z suchymi składnikami i śmietaną
- porządnie miksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą gładką masę
- posiekać czekoladę i rodzynki posypać mąką, dodać do ciasta wymieszać łyżką
- gotową masę wylewamy do dużej tortownicy, Ja piekłam w dwóch mniejszych ;)
- pieczemy w temp. 180stC 40 min
Smacznego!
Notuję przepis bo uwielbiam babki!
OdpowiedzUsuńWidać, że wspaniała!
Jest pyszna, delikatna, idealna do kawy :) Polecam!
OdpowiedzUsuń